zwift

Met Zwift maak je van elke rit op je fietstrainer een leuke ervaring. Sterker nog, met Zwift wil je misschien zelfs wel niets anders meer. Zwift is de meeste gebruikte software om een interactieve fietstrainer te koppelen aan je computer. Al je inspanningen op de fietstrainer zie je – op je computerscherm – in een virtueel landschap terug. Zelfs

stijgingspercentages worden – als je de juiste smart fietstrainer hebt – automatisch aangepast. Fietsen op de fietstrainer was nog nooit zo leuk! We hebben alles rondom Zwift voor je op een rijtje gezet, van hoe je kunt beginnen, wat je nodig hebt, tot en met tips waar zelfs de meest ervaren Zwifter iets aan heeft.

Door jouw fietstrainer te koppelen met je computer, smartphone of tablet gaat er letterlijk een hele wereld voor je open. Niks saai thuis trainen voor een blinde muur op een regenachtige dag.

Zwift is fietsen en trainen met duizenden anderen

Zwift is niet alleen leuk omdat je in een virtueel landschap fietst, compleet met realistische stijgingspercentages. Het leukste is misschien wel dat je tegen of met duizenden anderen fietsers kunt fietsen.

Die mensen zijn van allerlei verschillende niveaus. Van beginners die net hun eerste meters maken tot en met profs. Sta niet gek te kijken als je bergop wordt ingehaald door Robert Geesink, Laurens ten Dam, Mathew Hayman of een van de vele andere profs die regelmatig op Zwift te vinden zijn.

Maar hoe werkt Zwift precies? Hoe kun je zelf met je fietstrainer beginnen op Zwift? En wat heb je allemaal nodig om te kunnen Zwiften? We nemen je stap-voor-stap mee zodat je zonder problemen je eerste kilometers – en hoogtemeters – op Zwift kunt fietsen. Fietsen op een fietstrainer hoeft nooit meer saai te zijn!

Zwift is echt fietsen, maar in een virtuele wereld

Zwift bestaat inmiddels alweer een aantal jaar en is mateloos populair onder veel wielrenners en mountainbikers. Het trainen op een stilstaande fietstrainer wordt met Zwift namelijk een heel stuk leuker.

Die populariteit is mede te danken aan dat Zwift een realistische fietservaring geeft. Gaat het steil omhoog op je beeldscherm? Dan voel je de weerstand ook daadwerkelijk toenemen als je gebruik maakt van een slimme of smart fietstrainer. Heb je een hele geavanceerde fietstrainer? Dan trilt die zelfs mee als het wegdek slecht wordt!

Extra voordeel van fietsen op Zwift is dat je niet meer in je eentje hoeft te fietsen als je op de fietstrainer zit,. En dan is het ook mogelijk om te af te spreken met je vrienden, te chatten of bijvoorbeeld kudo’s te geven aan je mede-fietsers.

Tel daarbij ook nog eens op dat als je bij iemand in zijn wiel gaat zitten het effect net zo sterk is als dat je op de weg fietst. En door het niveauverschil tussen alle renners is er altijd wel een fietser die bij jouw vorm van de dag past. Lekker in het wiel zitten of juist bergop een-voor-een andere wielrenners voorbij rijden. Het kan allemaal!

Ongeacht het tijdstip dat je inlogt, er zijn altijd wel zo’n 4000 tot 14000 andere fietsers online waar je mee of tegen kunt fietsen. Op de drukste momenten fiets je inmiddels al samen met ruim 15000 anderen!

De realistische fietservaring die Zwift biedt, in combinatie met de leuke spel-elementen, zorgt ervoor dat Zwift de populairste manier is om het fietsen op een fietstrainer leuker te maken.

Wat heb je nodig om te kunnen Zwiften?

Maar genoeg over waarom je moet gaan Zwiften. Om van Zwift gebruik te kunnen maken heb namelijk wel een aantal dingen nodig zoals een fietstrainer of geschikte sensoren.

Hieronder een overzicht met de dingen die je echt moet hebben en een aantal zaken die het nog realistischer en leuker kunnen maken. Per item leggen we uit waar je op moet letten en of ze noodzakelijk zijn.

Wat heb je nodig voor Zwift?
 • Fietstrainer of rollenbank
 • Cadanssensor en snelheidssensor met ANT+ of Bluetooth
 • Windows PC, Mac, Apple TV, iPad/iPhone of Android tablet/telefoon
 • Een ANT+ en/of Bluetooth ontvanger voor de gegevens van de sensoren
 • Hartslagsensor*
 • Vermogensmeter*
 • Smartphone* (voor Zwift Companion app)
 • Ventilator*
 • Handdoek*
 • Trainermat*

De basisopstelling met fietstrainer voor Zwift

Zoals je ziet heb je, naast je racefiets, nog best wel wat nodig om te kunnen Zwiften. De simpelste Zwift-opstelling bestaat uit een basic fietstrainer of rollenbank. Deze kunnen geen gegevens registreren en de intensiteit of zwaarte niet automatisch aanpassen. Dat wil zeggen dat ze dus ook geen gegevens kunnen doorsturen naar Zwift.

Sommige van dit soort fietstrainers of rollenbanken hebben trouwens wel de mogelijkheid om de zwaarte aan te passen. Maar omdat je dit handmatig moet wordt de zwaarte niet automatisch aangepast door Zwift. Dat maakt de ervaring een stukje minder leuk.

Heb je een rollenbank of zo’n fietstrainer zonder sensoren? Geen probleem, je kunt nog steeds Zwiften. Maar je hebt dan wel een cadans- en snelheidssensor en/of een pokermeter nodig om gebruik te kunnen maken van Zwift.

Zwift heeft namelijk de gegevens van jouw sensoren nodig om je snelheid en vermogen in het spel te bepalen. Dit is wel altijd een veel minder nauwkeuriger getal dan wanneer je gebruik maakt van een smart trainer. Die meet je vermogen en snelheid namelijk direct.

Een realistische ervaring met een smart trainer

Voor de meest realistische ervaring op Zwift heb je dus een interactieve fietstrainer nodig die door Zwift aangestuurd kan worden. Dit wordt een smart fietstrainer of interactieve fietstrainer genoemd.

Verandert het stijgingspercentage? Dan past Zwift de weerstand van jouw fietstrainer aan. Het wordt dus vanzelf zwaarder of juist lichter, afhankelijk van het terrein waar jij fietst. Bergop kun je dan dus echt afzien en bergaf even genieten van het uitzicht.

Kies je voor een smart fietstrainer? Dan krijg je weer een belangrijke keuze. Niet elke smart fietstrainer kan namelijk alle stijgingspercentages aan. Bij de verschillende fietstrainers staat vermeldt hoe hoog het stijgingspercentage is dat ze aan kunnen.

De hellingspercentages die smart trainers kunnen simuleren begint bij een procent of 7 en gaat tot ruim in de 20 procent.

Rustig fietsen of zo echt mogelijk?

Die 7 procent is genoeg voor wie af en toe een rustig ritje wilt rijden. Als het stijgingspercentage boven die 7 procent uitkomt, dan schroeft Zwift heel slim je snelheid terug. Uiteindelijk ben je net zoveel energie kwijt om de top te bereiken als bij een trainer die een hoger stijgingspercentage kan simuleren.

Maar wil je echt wat zwaardere trainingen afwerken? Houd je wel van een beetje afzien of wil je gewoon een hele realistische ervaring? Dan moet je net een wat duurdere categorie smart trainer kopen. Je krijgt dan een maximaal stijgingspercentage dat zo rond de 15 procent ligt.

Wil je echt alles eruit halen? Dan moet je voor de allerbeste fietstrainers gaan. De fietstrainers die een hoog stijgingspercentage kunnen simuleren zijn direct drive fietstrainers.

Hier vergrendel je niet je wiel in de trainer, maar hang je je achterbrug rechtstreeks op de trainer. Je hebt dus geen trainerwiel nodig, alleen een cassette die je op de fietstrainer monteert.

Het voordeel van een direct drive fietstrainer is dat deze een stuk preciezer zijn dan fietstrainers met een remrol. De afwijkingen zijn dus kleiner en je krijgt dus een beter beeld van hoe je presteert.

Let bij het kopen van een fietstrainer dus op de eigenschappen. Een stand alone fietstrainer kan bijvoorbeeld ook een smart fietstrainer zijn. Wil je het maximale uit Zwift halen? Dan is een smart trainer echt een must.

Zwift op je Iphone, Android smartphone, PC of Mac

Met een fietstrainer alleen ben je er nog niet. Je hebt namelijk ook nog een PC, Mac of smartphone nodig waarop je Zwift op kunt installeren. Kies je voor een pc of een Mac? Dan kun je de desktopversie van Zwift downloaden.

Wil je Zwift op je smartphone of tablet gebruiken? Dan kan dat op de nieuwere modellen iPhone en high-end Android-modellen.

De Zwift Companion App – waarmee Zwift met je smartphone kunt bedienen – werkt wel op alle smartphones. Meer over wat je met Zwift Companion kan doen lees je verderop.

Zwift op je Iphone, Ipad of Mac

Voor Apple-apparaten kun je Zwift dus gewoon downloaden en rechtstreeks op je iPad of Iphone spelen. Het koppelen van sensoren kan op alle Apple apparaten trouwens alleen via Bluetooth.

Heb je sensoren met ANT+? Dan zijn die niet rechtstreeks met jouw Apple-device te koppelen. Een manier om toch ANT+ apparaten te koppelen aan je Iphone of ander Apple apparaat lees je hieronder bij Apple TV.

Zwift Companion werkt wel op zowel Apple als Android apparaten.
Zwift Companion werkt wel op zowel Apple als Android apparaten.

Naast een goede fietstrainer en een computer of smartphone heb je ook een of meerdere sensoren nodig. Bij een gewone niet-smart fietstrainer kun je zelfs niets zonder die sensoren.

Heb je een smart trainer? Dan zitten daar vaak al een of meer van die sensoren in verwerkt. Belangrijk is vooral dat je jouw sensoren kunt koppelen aan je computer of smartphone.

Verkoeling is handig

Als het de eerste keer is dat je gaat fietsen op een fietstrainer zul je verbaasd zijn op hoe snel en hoeveel je zweet. Omdat er geen rijwind is blijft al jouw zweet op je lichaam staan. Voor je het weet druipt het er letterlijk van af.

Aan de ene kant kan dat natuurlijk wel lekker zijn, maar veel mensen hebben een ventilator staan naast hun Zwift-opstelling. Als je die schuin van voren langs je laat blazen zul je minder last hebben van druipend zweet.

Schuin van voren heeft trouwens een beter koelend effect dan recht van voren omdat een groter deel van je lichaam dan door de ventilatorwind geraakt wordt. Ook blijft je lichaamstemperatuur wat constanter en krijg je het niet snel koud als je even je benen stilhoudt.

Zet ook even een raampje open en leg een handdoek over je stuur om het zweet op te vangen. Je kunt ook speciale doeken kopen die je van je stuur naar je zadelbuis spant om te voorkomen dat je racefiets onder je zweet bedolven wordt. Maar een handdoek doet eigenlijk hetzelfde werk.

Een trainermat tegen geluidsoverlast

Een fietstrainer kan behoorlijk wat trillingsgeluid veroorzaken. Als je in een flat woont of op een bovenverdieping traint kan een trainermat een hoop geluid voorkomen. Door de trillingen van de fietstrainer kan het geluid behoorlijk doordreunen.

Het kan zijn dat het bij jou in de ruimte reuze meevalt met het geluid, maar dat je buren gek worden van het gezoem. Vraag het ze dus na je eerste rit, dan kun je er iets aan doen voordat de buren genoeg hebben van jouw Zwift-avonturen.

Een speciale trainermat voor fietstrainers is een van de oplossing tegen geluidsproblemen. Maar je kunt ook een oude yogamat of een paar rubber deurmatten van de bouwmarkt gebruiken. Alles wat maar een beetje dempt.

Maak een Zwift-account

Om überhaupt van Zwift gebruik te kunnen maken heb je allereerst een Zwift-account nodig. Dat kan heel eenvoudig via de website.

Het lijkt misschien niet heel relevant, maar wees tijdens het maken van je profiel wel eerlijk over je leeftijd, gewicht, geslacht en andere data die je in kan voeren. Zwift gebruikt die gegevens namelijk om jouw snelheid in het spel te berekenen. Hoe eerlijker je bent, hoe realistischer het resultaat.

Na het invullen van je e-mailadres kun je kiezen welke vlag er naast jouw naam moet verschijnen. Kies bij Display Units voor Metric, daarmee stel je in dat alles in kilometers, kilo’s en centimeters ingevuld kan worden. Wel zo handig. Je basis-profiel is nu af en je komt op jouw eigen profielpagina uit.

Je Zwift-avatar aanpassen

Zoals met veel spelletjes kun je ook bij Zwift je uiterlijk aanpassen. Allereerst kun je het algemene uiterlijk aanpassen. Een snor, een baard, een lange vlecht of wapperende manen, alles kan. Zelfs een fietshelm en fietsbril kun je naar behoefte aanpassen.

Fietsbril fietshelm, fietskleding, allemaal aan te passen voor als je ook virtueel gesoigneerd door het leven wilt gaan.
Fietsbril, fietshelm, fietskleding, allemaal aan te passen voor als je ook virtueel gesoigneerd door het leven wilt gaan.

Maar misschien wel een van de leukste dingen om te personaliseren zijn de fietsshirts, je fiets zelf en de wielen. Je begint altijd met dezelfde fietskleding, maar hoe meer kilometers je maakt, hoe meer verschillende gear je kunt ontgrendelen.

Sommige jerseys, zoals deze 'Jensie' kun je alleen krijgen als je aan bepaalde events mee hebt gedaan. In dit geval een rit met Jens Voigt.
Sommige jerseys, zoals deze ‘Jensie’ kun je alleen krijgen als je aan bepaalde events mee hebt gedaan. In dit geval een rit met Jens Voigt.

Ook door mee te doen aan challenges of speciale acties kun je bepaalde fietsshirts ontgrendelen. Om het nog exclusiever te maken zijn sommige fietsshirts alleen tijdelijk te unlocken.

Sommige shirts zijn altijd verkrijgbaar, mits je de goed unlockcode hebt. Gelukkig kun je de verschillende unlock-codes terugvinden op handige Zwiftsites zoals Zwift Insider. Geen officieel blog van de makers van Zwift, maar wel een van de sites die je bij je bookmarks moet zetten als je serieus wilt gaan en blijven Zwiften.

Hoe koppel ik mijn fietstrainer en sensoren met Zwift?

Voordat je je eerste rit gaat maken op Zwift moet je eerst je fietstrainer en sensoren koppelen. Nadat je op start een nieuwe rit hebt geklikt krijg je een menu te zien waarin je kunt kiezen welke apparaten en sensoren je allemaal wilt verbinden.

Het koppelen van je fietstrainer en eventuele sensoren is zo gedaan.
Het koppelen van je fietstrainer en eventuele sensoren is zo gedaan.

Wil je je fietstrainer koppelen? Klik dan op het logo van de fietstrainer. Zorg wel dat deze geactiveerd is. Vaak moet je dan even trappen om de fietstrainer te activeren.

Zodra de koppeling compleet is krijg je dat met een duidelijk ‘OK’ in beeld te zien. Wil je ook nog sensoren koppelen? Dat kan door elke individuele sensor aan te klikken. Bij het koppelen van je cadans- en snelheidssensor en je vermogensmeter moet je wel trappen om de verbinding tot stand te brengen.

Zodra je alles wat jij wilde koppelen gekoppeld hebt, kun je starten met je eerste rit. WIl je jouw ritten ook op Strava terugzien? Dan kun je die ook koppelen.

Zwift koppelen met Strava en andere apps

Het unieke van Zwift is dat je een koppeling kunt maken met Strava en andere apps. De virtuele plek waar je in Zwift rijdt heeft namelijk bestaande GPS-coördinaten. Daarmee wordt jouw rit op Strava zelfs weergegeven alsof je daar echt gereden hebt.

Koppel Zwift met Strava en je kunt jouw rit ook daar nog bekijken, zelfs met flybys.
Koppel Zwift met Strava en je kunt jouw rit ook daar nog bekijken, zelfs met flybys.

Er zijn dus ook Strava-segmenten en je kunt jouw resultaten met de rest van de Strava-gemeenschap vergelijken. Koppelen met Strava is erg eenvoudig en kan door via de website van Zwift in te loggen op je account. Ga naar Settings en klik daar op Connections.

Selecteer daar Strava of jouw favoriete trainingstool en je hoeft alleen maar even in te loggen bij die app of tool om de verbinding tot stand te brengen. Jouw ritten op Zwift worden dan automatisch gedeeld en verwerkt zodat je al je fietskilometers goed bij kunt houden.

Je eerste fietsrit op Zwift

Als het goed is heb je nu een geschikte fietstrainer, eventueel met sensoren, gekoppeld met Zwift. Het starten van een rit is erg eenvoudig, gewoon op start klikken en je krijgt een keuzemenu.

Daar kun je kiezen of je een training wilt gaan doen, een vooraf bepaalde route wilt fietsen of gewoon wilt starten en dan zelf je route bepalen. Zodra de kaart geladen is kun je meteen beginnen met trappen.

Wat zie je op je scherm bij Zwift?

Het scherm laat je een aantal zaken zien. Allereerst zie je linksboven het wattage dat je trapt, je trapfrequentie en hartslag. Als je daarvoor wel de sensoren hebt aangesloten.

In het midden bovenaan zie je in een witte balk je snelheid, de totaal afgelegde afstand, het totaal aantal hoogtemeters die je hebt gemaakt en de tijd dat je al aan het fietsen bent. Ook het aantal drops (waarover zo meer) zie je hier staan.

Het scherm van Zwift tijdens een wedstrijd. Veel informatie waar je veel mee kunt.
Het scherm van Zwift tijdens een wedstrijd. Veel informatie waar je veel mee kunt.

De brede streep laat zien hoe lang het nog duurt voor je bij je volgende level bent. Elke kilometer krijg je punten waarmee de balk langzaam volloopt. Het getal onder de grijze balk staat voor je huidige level.

Rechtsboven zie je de Minimap. Alle markeringen daarop zijn andere fietsers. Zelf ben je de grootste marker. Het pijltje wijst naar de richting waarin je fietst. Rechtsboven in het hoogtekaartje staat het stijgingspercentage. Hoe steiler de helling, hoe roder dat plaatje wordt en hoe groter het getal wordt weergegeven.

Op de mini-map rechtsboven zie je alle handige informatie over de omgeving en de mensen die vlakbij je fietsen.
Op de mini-map rechtsboven zie je alle handige informatie over de omgeving en de mensen die vlakbij je fietsen.

De verschillende kleurtjes van alle markers staan voor de verschillende rollen die iemand kan hebben. Een gele marker is voor de leider van de groepsrit. Een rode voor de rijders die de achterblijvers op sleeptouw nemen. En je vrienden? Die krijgen een oranje bolletje met een ster in het midden. Kun je ze makkelijk en snel opzoeken.

Hoe goed zijn de andere fietsers?

Onder de hoogtekaartjes zie je een lijst met fietsers die in de buurt zijn. Daar staat naast de naam en hun land van herkomst ook de tijd dat je van ze verwijderd bent. Die met een minteken ervoor liggen op je voor, de anderen zijn de achterliggers.

Daarnaast staat ook het wattage per kilo dat ze trappen en de totaal afgelegde afstand. Het telefoontje dat bij sommige mensen links staat betekent dat ze gebruik maken van Zwift Companion.

De uitslag van een virtuele wedstrijd op Zwift.
De uitslag van een virtuele wedstrijd op Zwift.

Staat er bij het wattage een klein symbool van een bliksemschicht? Dan betekent dat diegene gebruik maakt van een smart trainer. Diegene heeft dus een fietstrainer die door Zwift automatisch wordt aangepast aan het stijgingspercentage.

Maar Zwift is veel meer dan alleen maar een beetje fietsen in een mooie virtuele wereld. Bijna alles aan jezelf en je fiets is aan te passen. En wie vaker fietst kan zelfs, als je maar voldoende kilometers hebt gemaakt, speciale items unlocken.

De Dropshop – Koop upgrades met je virtuele zweet

Net als bij het fietsen in de echte wereld kan het materiaal waarmee je fietst flink verschil maken. Aerodynamische Zipp-wielen in een aerodynamisch racefiets? Scheelt zo weer een minuut op het rondje in de kaart van Richmond.

Om al die leuke gear te kunnen ontgrendelen moet je wel echt fietsen. Sterker nog, voor sommige gear moet je echt flinke afstanden of hoogtemeters afleggen. Elke gereden meter levert je punten voor de dropshop, de virtuele winkel in Zwift. Je kunt daar alleen met drops betalen. En die drops kun je niet kopen maar alleen bij elkaar fietsen.

Het verzamelen van drops gaat redelijk snel. Als je een kudo hebt gekregen gaan je drops gedurende 10 seconden extra snel. En ook bergop met een stijgingspercentage van 3 procent of meer verzamel je extra snel drops. En ja, bergop, met een kudo gaat het dus nog harder! Tijd om kudos uit te delen en te ontvangen dus!

Hoe snel kun je dan drops verdienen voor de Dropshop? Ter vergelijking; op het WK-rondje van Innsbruck, met ongeveer 500 hoogtemeters en een afstand van 25 kilometer, haal je er ongeveer 20k tot 30k.

Fietsen en fietswielen unlocken door je level

Maar met alleen drops ben je er nog niet. Om bepaalde gear te mogen kopen met je drops moet je die eerst unlocken. En daar telt jouw level in Zwift weer mee. Elk level geeft je weer toegang tot andere nieuwe fietsen, fietswielen, fietsbrillen, petjes, schoenen en nog veel meer.

In je Garage op de startpagina van Zwift kun je zien welke gear je al hebt en wat je kunt unlocken met jouw huidige level. De cadeautjes die je bij elk level krijgt zijn vaak kleinere items als handschoenen, fietsbrillen of een nieuw wielershirt. Die hoef je niet te unlocken, maar verschijnen wel in jouw garage.

Fietsen en wielen zijn bijna altijd items die je met je drops moet kopen en waarvoor je dus wel het juiste level moet hebben.

Alle unlockbare items in Zwift op een rijtje? Dat kan. Hieronder zie je per level welke gear je krijgt of kunt kopen met drops zodra je dat level gehaald hebt.

Naast alle unlockbare shirts, racefietswielen en racefietsen zijn er ook een aantal die je niet meer kunt krijgen. Die worden uitgedeeld bij bijvoorbeeld bijzondere acties of challenges. Je moet dan bijvoorbeeld meer dan 1000 meter klimmen in een rit om een speciaal sponsorshirt te krijgen.

Hoe krijg ik een ander wielershirt in Zwift?

Iedereen begint met hetzelfde wielershirt in Zwift. Maar er zijn heel veel verschillende wielershirts die je kunt verdienen of unlocken met een speciale code.

Sommige fietsgerelateerde bedrijven en websites hebben zelfs hun eigen shirt die je kunt krijgen als je de juiste code weet. Je kunt de codes invoeren als je al een rit gestart bent door op ‘p’ te klikken. Om bijvoorbeeld het shirt van onze vrienden van Tacx te unlocken kun je de code GOTACX invoeren. Je krijgt dan een shirt en bib van Tacx.

Er zijn momenteel veel verschillende wielershirts te krijgen. Een mooie complete lijst van alle nu te unlocken shirts vind je op Zwift Insider.

We hadden je graag een code gegeven voor een Zwift-Mantel wielershirt, maar helaas is het momenteel niet mogelijk om wielershirts toe te voegen. Zodra ze die mogelijkheid weer toevoegen laten we het je weten via onze Facebook, Twitter en nieuwsbrieven.

Wielershirts voor KOM’s

Binnen Zwift zijn er ook een aantal fietsshirts die je alleen (tijdelijk) kunt verdienen. Dat zijn de KOM-shirts. (KOM = King of the Mountain, maar dat wist je natuurlijk al). Deze shirts krijg je automatisch om je schouders als jij op dat moment de snelste bent op een geselecteerd segment op de kaart die je op dat moment speelt.

Heb jij meerdere KOM’s tegelijk? Dan krijg je een gecombineerd shirt. Je verliest je shirt automatisch als iemand sneller is dan jij en als je van richting verandert. Je kunt dus alleen een KOM-shirt dragen van de richting waarin je fietst.

Als je een KOM in een bepaalde richting hebt komt dat ook met een mini-versie van het wielershirt bij het overzicht van fietsers aan de rechterkant te staan.

De Zwift maps; Watopia, Londen, Future New York, Richmond en Innsbruck

Op dit moment kun je op 5 verschillende kaarten trainen met Zwift. Je kunt kiezen voor het olympisch parcours van 2012 in Londen. In Richmond kun je op de virtuele versie van het WK 2015 rijden. In Innsbruck mag je zelf het WK van 2018 fietsen.

In future New York fiets je in het New York zoals dat volgens de makers van Zwift er over een jaar of 200 uit zal zien voor fietsers.

Tenslotte is er ook nog Watopia, momenteel met afstand de populairste kaart op Zwift. Dit is een zelf ontworpen wereld met veel klimwerk. Er is zelfs een exacte kopie van Alpe d’Huez in opgenomen!

Wachten voor een groepsrit op de pier in Watopia.
Wachten voor een groepsrit op de pier in Watopia.

Je kunt elke dag fietsen in Watopia. De andere werelden rouleren volgens een kalender die elke maand net wat anders is. Je bent dus gedeeltelijk afhankelijk van de planning van Zwift zelf. Gelukkig publiceren ze iedere maand tijdig wanneer welke route gereden kan worden. Je ziet de kalender ook als je bent ingelogd, dan kun je jouw volgende rit misschien wel inplannen op je favoriete kaart.

Olympisch Londen

In Londen kun je op een gedeelte van het olympische parcours rijden. Je krijgt een stuk van de binnenstad te zien en rijdt dan via de metro naar de kleine maar pittige klim van Box Hill. In totaal krijg je in Londen ongeveer 40 kilometer aan asfalt met een maximale stijging van 228 meter op Keith Hill.

Begin 2018 is de route in Londen van een flinke extra lus voorzien. Met veel klimwerk op Keith Hill en Leith Hill. Een fijne plek om de kilometers aan elkaar te rijgen. In totaal kun je in Londen nu 11 voorgebakken routes fietsen.

Het WK in Richmond

Het parcours van Richmond is vrij plat op een paar klimmetjes na. Maar op die klimmetjes kun je wel heel flink afzien. Het was niet voor niets het parcours van het WK wielrennen een paar jaar geleden.

De route is 18,9 kilometer en kan – als je een lange training afwerkt – gaan vervelen. Helemaal omdat je Richmond maar in een enkele richting kunt rijden.

Het WK in Innsbruck

In de zomer van 2018, nog voor het WK wielrennen, heeft Zwift een de kaart geïntroduceerd met het parcours van het WK in Innsbruck.

De route bestaat vooralsnog uit de lokale omloop van het WK in en rond Innsbruck. Maar denk niet dat het een saai parcours is. In die 24 kilometer zitten wel aardig wat hoogtemeters. De steile kant van de klim tikt regelmatig stijgingspercentages aan van rond de 15 procent met een piek van 17 procent.

Wie de klim van beide kanten pakt zit zo tegen de 1000 hoogtemeters aan. Daar is menig wielrenner toch wel even zoet mee.

Dikke kans dat de kaart van Innsbruck nog wel een paar uitbreiding krijgt. Er zijn diverse afslagen te zien die nu nog afgezet zijn. En je ziet vanaf sommige plekken, erg verleidelijk, de Alpen liggen. Veel Zwifters met klimmersbenen zullen de vingers gekruist hebben voor een leuke extra klim bij een eventuele update van de kaart.

Dat ze bij Zwift steeds meer aandacht besteden aan de omgeving waar je doorheen fietst valt ook goed op. Allereerst is het centrum van Innsbruck erg mooi vormgegeven. Wie de stad in het echt kent zal ongetwijfeld een aha-erlebnis krijgen.

De mogelijkheden in Innsbruck zijn een stuk groter en gevarieerder vergeleken met de kaart van Richmond. Omdat de route ook een stuk langer is zal die waarschijnlijk een stuk populairder zijn en dus ook vaker terugkomen in de maandelijkse planning van Zwift.

Future New York

Voor de kaart van New York hebben de makers van Zwift gekozen voor een mix tussen de echte wereld en hun fantasie. Je fietst daar in – en boven(!) – Central Park in toekomstig New York.

Het uitzicht is dankzij de hoge glazen banen erg mooi.
Het uitzicht is dankzij de hoge glazen banen erg mooi.

Bepaalde bekende punten, zoals iconische gebouwen, zijn herkenbaar. Als je wel in eens in NY bent geweest zul je dus zeker dingen zien die je herkent. Maar boven het Central Park zijn er ook mooi vormgegeven glazen routes die je de hoogte in stuwen.

Op die manier hebben ze bij Zwift dus toch aardig wat hoogtemeters in het relatief platte New York weten te proppen. Het is voor de liefhebbers van een wat realistischere omgeving misschien even wennen, maar het is in ieder geval een hele andere wereld dan de andere kaarten waar je kunt fietsen.

Watopia – het fietswalhalla

Watopia is verreweg de populairste kaart. Dat komt niet alleen omdat dit de meest uitgebreide kaart is, maar vooral omdat hij ook erg divers is. Je kunt kiezen voor een relatief vlak parcours. Maar als je van klimmen houdt kun je ook een exacte kopie van Alpe d’Huez omhoog fietsen; Alpe du Zwift. Over die epische klim verderop meer.

Naast de paar echte klimmen kun je ook een heuvelachtige route kiezen of een route die vrijwel plat is. De kaart van Watopia is de afgelopen paar jaar flink gegroeid met onder andere een vulkaan waar je op kunt rijden en een jungle waar je door de Maya-ruïnes heen rijdt.

Is het klimmen aan jou niet besteed? Maar wil je wel van een ander uitzicht genieten? Dan is de jungle-route een mooie route voor je. Je moet wel level 10 zijn om de jungle in te kunnen.

De jungle was de eerste uitbreiding waar je minimaal level 10 moet hebben om erin te mogen. Met de toevoeging van Alpe d’Huez is dat afgesloten gebied zelfs iets groter geworden. En voor Alpe du Zwift is zelfs minimaal level 12 nodig. Maar level 12 is goed te halen als je af en toe een rit fietst. En dan mag je dus Alpe d’Huez omhoog!

Alpe d’Huez in Zwift: Alpe du Zwift

Een uitbreiding waar veel fanatieke Zwifters al tijden op wachtten was een echte grote en lange klim. Die is er gekomen met Alpe du Zwift. Dit is een zo goed als exacte kopie van Alpe d’Huez. Je kunt de 21 iconische bochten dus ook in een virtueel landschap trotseren. En van veraf is Alpe du Zwift al imposant te noemen.

Alpe du Zwift is van veraf al behoorlijk indrukwekkend.
Alpe du Zwift is van veraf al behoorlijk indrukwekkend.

De kaart van Alpe du Zwift komt precies overeen met de echte Alpe d’Huez. De lengte is gelijk en de stijgingspercentages komen ook heel goed overeen. Renners die ook de echte berg hebben beklommen vinden over het algemeen dat de virtuele versie zelfs net iets zwaarder lijkt en iets onregelmatiger qua stijgingspercentage.

De klim zelf is natuurlijk leuk, maar het oog wil ook wat. Het begint al met een aangepaste minikaart rechts bovenin je scherm. Daar vind je nu een kleine kaart van alleen je beklimming. De 21 bochten zijn genummerd en je krijgt na elke afgeronde bocht een sterretje erbij. En aftellen, dat werkt altijd motiverend.

En gelukkig is er tijdens het bergop zwoegen genoeg te zien. Kastelen, boswerkzaamheden en af en toe een prachtig ver uitzicht. En afhankelijk van de tijd kun je ook nog eens een zonsondergang of zonsopkomst meepakken.

Tijdens onze eerste rit was het bovenop nacht en kregen we zelfs flarden noorderlicht mee…

Afdalen als een prof

Maar op de top wacht meer dan noorderlicht. Als je de finishboog passeert unlock je ook nog eens random een fietshelm, fietskleding, of bijvoorbeeld fietswielen. Maar de grootste beloning van het bereiken van de top is misschien wel de afdaling. Daar kun je na het zwoegen goed van genieten.

Op de top van Alpe du Zwift wacht niet alleen voldoening, maar ook een beloning met in-game gear.

En je hoeft de hele afdaling geen trap te doen. Sterker nog, wij zijn zelf even thee gaan zetten. Naast de fietstrainer staan met een kop thee in je handen terwijl je toch dik 70 km/h aantikt, dat is ook wel eens een leuke ervaring.

Ga je harder dan 56 kilometer per uur, en houd je je benen stil? Na een paar seconden neemt jouw poppetje dan de fietshouding aan die je kent van de profs, de supertuck. Dus met de kont op de bovenbuis voor nog meer aerodynamisch voordeel. En erg fijn is het feit dat je geen stuurfoutje kunt maken, dus in Zwift is het wel veilig…

Ga je bergaf harder dan 56 km/h? En houdt je je benen stil? Dan neemt jouw avatar automatisch de lekker aerodynamische supertuck aan voor nog meer snelheid.
Ga je bergaf harder dan 56 km/h? En houd je je benen stil? Dan neemt jouw avatar automatisch de lekker aerodynamische supertuck aan voor nog meer snelheid.

Alleen al voor Alpe du Zwift is het al de moeite waard om level 12 te halen. In de toekomst komen er meer toevoegingen waar je een minimal level voor moet halen, dus je hoeft het niet alleen voor de Alpe te doen.

Trainen met Zwift training plans en workouts

Zwift is naast erg leuk ook heel erg geschikt om workouts of trainingen mee af te werken. Omdat jouw gegevens heel precies worden bijgehouden en je geen rekening hoeft te houden met externe factoren kun je heel nauwkeurig te werk gaan.

Bij elke voorgeprogrammeerde fietstraining staat precies waar hij geschikt voor is.
Bij elke voorgeprogrammeerde fietstraining staat precies waar hij geschikt voor is.

In Zwift zelf staat een heel scala aan kant-en-klare training plans klaar. Daarmee kun je bijvoorbeeld heel gericht werken aan je uithoudingsvermogen of aan het verbeteren van je FTP.

Door regelmatig trainingen te doen word je niet alleen beter, maar kun je ook op hoger niveau meefietsen met wedstrijden. Erg leuk als je van een uitdaging houdt. Je kunt een training of workout beginnen in het startscherm als je Zwift hebt opgestart.

Flexibel trainen met Zwift training plans

Zwift is naast een erg leuke manier om te blijven fietsen ook erg goed als trainingstool. Je kunt losse trainingen afwerken of kiezen voor een echt training plan. De training plans zijn opgesteld samen met topsporters en coaches en maken jouw trainingen nog professioneler.

Een losse trainingen wordt een workout genoemd. Afhankelijk van wat je wilt trainen kies je elke keer een workout die bij je past.

Maar wil je een gestructureerd trainingsplan afwerken? Dan kun je gebruik maken van de flexibele Zwift Training Plans. Hier kun je verschillende soorten training plans kiezen die passen bij jouw trainingsdoel. Dat kan een monstertocht zijn, maar bijvoorbeeld ook een gewone onderhoudsdosis.

Je kunt de duur van een training plan zelf altijd aanpassen. Is jouw einddoel wat eerder? Dan maak je het training plan gewoon wat korter.
Je kunt de duur van een training plan zelf altijd aanpassen. Is jouw einddoel wat eerder? Dan maak je het training plan gewoon wat korter.

En het mooi is dat het training plan helemaal flexibel is. Je krijgt zelf de keuze hoeveel weken jij met een training plan bezig wil zijn. De intensiteit wordt dan waar nodig aangepast.

Ze houden bij Zwift zelfs rekening met je echte leven. Komt een training je niet goed uit? Dan fiets je hem gewoon een dagje later! Het training plan past zich dan automatisch aan. En is het een keer te mooi voor een indoor training op Zwift? Dan kun je je training van die dag gewoon afvinken.

Dit training plan bestaat uit maar liefst 51 trainingen gedurende 8 weken. Maar dan kom je ook superscherp aan de start van je wedstrijd!
Dit training plan bestaat uit maar liefst 51 trainingen gedurende 8 weken. Maar dan kom je ook superscherp aan de start van je wedstrijd!

In de winter van 2018/2019 breidt Zwift de training plans steeds verder uit. Je kunt dan uit meer verschillende trainingen kiezen. Helaas kun je per account maar een training plan actief hebben. Als je wisselt ben je de gegevens van het oude training plan kwijt.

Wedstrijden op je eigen niveau

Een van de andere leuke en interactieve dingen aan Zwift is dat je ook mee kan doen aan groepsritten en wedstrijden. En om er voor te zorgen dat echt iedereen mee kan doen zijn er vijf verschillende niveau’s waar je uit kan kiezen.

Dat niveau wordt gebaseerd op hoeveel Watt jij per Kilo lichaamsgewicht kan trappen. Je kunt het dus altijd opnemen tegen wielrenners van je eigen niveau, en dat maakt het wel een stuk leuker.

Als je na een aantal ritten op Zwift weet hoeveel Watt/Kg jij zo’n beetje trapt kun je heel makkelijk jouw niveau kiezen. Wil je precies weten wat jouw niveau is, dan kun je op Zwift een FTP-test uitvoeren.

Niveaus wedstrijden in Zwift
 • A: 4+ w/kg
 • B: 3.2 – 3.9 w/kg
 • C: 2.5 – 3,1 w/kg
 • D: 1 – 2.4 w/kg
 • E: Alles / Open

Over het algemeen kun je stellen dat Niveau D voor beginners is. Niveau C voor geoefende renners. Niveau B is voor gevorderden en Niveau A voor experts.

Je kunt zelf bepalen op welk niveau je wilt rijden. Zit je dus op een grens en je wilt een uitdaging? Kies dan gerust een niveau hoger. Het enige dat er kan gebeuren is dat je het tempo niet kan bijhouden en moet lossen. Niemand zal het je kwalijk nemen.

Geef kudo’s en spreek af met vrienden met Zwift Companion

Je kunt Zwift prima bedienen met de computer. Maar als je tijdens het fietsen makkelijk en snel dingen wilt doen is Zwift Companion helemaal handig.

Zwift Companion kun je voor een Android of Apple smartphone via de App store downloaden. Zorg ervoor dat je smartphone met hetzelfde wifi-netwerk verbonden is als de computer. Als je de app opstart krijg je direct een lijst te zien met mensen die nu aan het Zwiften zijn.

Ook krijg je een overzicht met events die op de kalender staan. Handig om bijvoorbeeld een training in te plannen. Daarnaast zie je ook jouw recente activiteiten.

Is jouw Zwift ook opgestart? Dan krijg je tijdens het fietsen een menu met een aantal knoppen. Daarmee kun je allereerst heel handig screenshots maken. Want ook al is het landschap virtueel, soms is het te mooi om niet te delen. Ook kun je makkelijk kudo’s geven of van richting veranderen

Geef met één tikje 5 kudo’s!

Erg leuk en handig is de mini-kaart. Best handig als je je route wilt volgen. Geef je graag kudo’s? Als je op je eigen pijltje tikt geef je automatisch kudo’s aan de 5 dichtstbijzijnde renners. Dit kan ongeveer een keer per 15 a 30 seconden. Heb je iemand al kudo’s gegeven, dan doet Zwift dat uiteraard niet nog een keer.

Zwift Companion kun je ook tijdens het fietsen als chat-app gebruiken. Priveberichten of groepsgesprekken kun je dan makkelijk en snel starten. Kortom; Zwift Companion is een musthave!

Spreek af met je vrienden en fiets hetzelfde rondje

Fietsen is – net als in de echte wereld – ook in Zwift net wat leuker met vrienden. Via Zwift Companion kun je gelukkig makkelijk met een of meerdere vrienden afspreken. Ga hiervoor naar het profiel van een van je vrienden en klik naar bovenaan op create meetup with …

Je krijgt dan een nieuw menu te zien waarin je de datum, kaart, route of afstand kunt instellen. Wil je met meer mensen afspreken? Dan kun je die helemaal onderaan toevoegen. Er is geen limiet aan het aantal mensen.

Zodra je klaar bent krijgen de uitgenodigde fietser een push notificatie in hun Zwift Companion App.

Hacks en Add-ons voor Zwift – fiets altijd waar jij wilt

Het is officieel alleen mogelijk om te fietsen in Watopia of in de werelde die volgens de kalender aan de beurt is. Ben jij helemaal verslaafd aan een bepaalde wereld, maar is die naar jou mening niet vaak genoeg beschikbaar?

Gelukkig kun je dan een niet-officiële add-on te downloaden waarmee je zelf kunt kiezen; Zwift-preferences. Die is momenteel alleen beschikbaar voor Windows-computers en wordt niet ondersteund door Zwift zelf.

Met deze add-on kun je zelf je kaart kiezen en zelfs bepalen welke route je op welke kaart als standaard ingesteld hebt. Het programma werkt erg eenvoudig en is simpel in gebruik, maar ondanks onze eigen positieve ervaringen is het installeren en het gebruik ervan wel op eigen risico.

Naast de handige kaart-hack voor Zwift vind je op Zwift Preferences nog een paar andere handige tools. Zo kun je het venster van Zwift altijd op de voorgrond weer laten geven. Of je stelt handige hotkeys in om Zwift zonder muis te bedienen. Maar ook hier geldt; het zijn geen officiële add-ons en er is geen garantie dat het werkt en blijft werken.

Achievements om jezelf uit te dagen

In Zwift zijn er een aantal officiële achievements die je kunt halen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan symbolische mijlpalen zoals een rit van 100 kilometer of als je een keer een wattage van 500 of misschien zelfs 1000 watt hebt gehaald. Of nog leuker, als je in de afdaling de 100 kilometer per uur hebt aangetikt.

Sommige achievements zullen wel buiten bereik blijven, maar er zijn er genoeg om het uitdagend te houden. Fiets eens een keer 5, 10 of misschien wel 25 rondjes rond de vulkaan bijvoorbeeld. Je kunt tijdens het spelen in het pauze-menu altijd zien welke achievements je al hebt door op de medaille te klikken.

Als je een achievement haalt krijg je dat tijdens je rit prominent in beeld te zien.

Extra uitdagingen met challenges

Om het allemaal nog uitdagender te maken zijn er een aantal challenges in Zwift die je kunt volbrengen. Daarmee kun je in sommige gevallen leuke extra gear unlocken zoals de Trek Emonda als je in totaal een keer de hoogte hebt bedwongen die Mount Everest hoog is. Momenteel zijn er drie challenges die je kunt selecteren.

De drie challenges op een rij.
De drie challenges op een rij.
 • Mount Everest challenge, klim in totaal 8,850 meter
 • Ride California, fiets in totaal 1283 kilometer
 • Tour Italy, fiets in totaal 2000 kilometer

Je kunt maar een challenge tegelijkertijd doen en de kilometers of hoogtemeters die je maakt tellen maar mee voor een enkele challenge. Je kunt een challenge selecteren als je voor de eerste keer inlogt op Zwift.

Fiets jij Italië virtueel door?
Fiets jij Italië virtueel door?

Wil je van challenge wisselen? Dat kan door tijdens een rit op pauze te klikken. Klik vervolgens op de challenge die actief is en je kunt hem aanpassen. Een hele bijzondere challenge die je pas later kunt unlocken is de Mount Everest challenge.

Als je in totaal 50 kilometer hebt geklommen – met de Everest challenge geselecteerd – unlock je de Tron Bike. Dit is een racefiets met lichtgevende wielen die ook nog eens supersnel en licht is. En dan kun je dus lekker opvallend laten merken dat jij die zware challenge al volbracht hebt.

Wat kost een Zwift abonnement?

Zwift is uiteraard niet gratis. Een Zwift abonnement kost 15 euro per maand. Je mag dan zo vaak als je wilt en zoveel als je wilt fietsen op Zwift. Laat je jouw abonnement niet doorlopen in de zomer? Geen zorgen, je prestaties, gefietste kilometers en achievements blijven gewoon bewaard.

Zwift is per maand opzegbaar en je kunt een Zwift abonnement online kopen. Veel fietsers in Europa nemen vanaf pakweg oktober tot en met april een Zwift abonnement.

Dan kun je dus prima de hele winter door trainen en hoef je in de zomer niet te betalen voor iets wat je niet gebruikt. Maar omdat Zwift ook steeds meer als trainingstool wordt gebruikt kun je ook een jaarabonnement nemen.

Zwift gratis uitproberen

Twijfel je nog of Zwift wel iets voor jou is? Dan kun je gelukkig elke maand maximaal 25 kilometer gratis fietsen. Prima om eens een keer Alpe du Zwift in Watopia te bedwingen. En een FTP-test heb je binnen 25 kilometer ook zo gedaan. Waar wacht je dus op? Zwengel je computer, smartphone of Apple TV aan en start met Zwift!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s